Κυριακή, 16 Μαρτίου 2008

Υπεραγία Θεοτόκος Ελεούσα, Πάνω Γαρούνας

Την Κυριακή 16 Μαρτίου 2008 επισκεφτήκαμε τον παλιό I. Nαό της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ελεούσας, όπου εκεί μας καλωσόρισαν μέλη από το εκκλησιαστικό συμβούλιο και ο τοπικός σύμβούλος ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΓΑΘΟΣ όπου και μας είχαν προσκαλέσει (Αρίωνας). Μας μίλησαν για το χωριό και την ιστορία του. Εκεί, θαυμάσαμε τις παλιές εικόνες του Ναού ...αλλά το μεγαλύτερο θαυμασμό μας απέσπασε ένα αριστουργηματικό θυρόφυλλο που παρουσιάζει τον Ιησού, Αρχιερέα (κατά την τάξη Mελχισεδέκ)... έργο του φημισμένου αγιογράφου Παναγιώτη Δοξαρά! ....







Κάτι που ενδιαφέρει όλους τους «πάνω ΓαρουνιάτεΉ» ...και όχι μόνο!
Με διαταγή του Ενετού Προβλεπτή Αυγουστίνου Σαγρέδου, έγινε, από το 1753 -1754, απογραφεί ναών, εκκλησιών και μοναστηριών. Η καταγραφή έγινε σε περιοδείες που πραγματοποίησε ο... «Παναιδεσιμώτατος - Μέγιστος Αφέντης ημών - Πρωτόπαπας... κύριος, κύριος Σπυρίδων Bούλγαρης» με την ακολουθία του! Το 1753 -1754 λοιπόν, «εις το αυτόν χωρίον Απάνου Γαρούνος» καταγράφεισαν Eκκλησίες, περιουσιακά στοιχεία, γεννήματα. Tοπωνύμια. Ονόματα Κτητόρων, ιερέων, επιτρόπων. Ονόματα Ευγενών και ονόματα αστικών οικογενειών.
«Εις το αυτόν χωρίον Απάνου Γαρούνος» ...καταγράφεισαν.
1) Μονή της Θεοτόκου Ελεούσης ...γιου του Ευγενούς μισέρ Ματθαίου Βερβιτζιότη. Παπάς, Θωμάς Γριζανδίνης.
2) Μονή της Αγ. Παρασκευής ...γιους Θωμάς Γριζανδίνης και Στεφανή Ράλη.
3) Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου Μεσοσπορίτισσας - Φιομαχιότισας ...γιου του Ευγενούς μισέρ Ματθαίου Βερβιτζιότη. Παπάς, Θωμάς Γριζανδίνης.
4) Ερημοκλήσιον Αγίου Στεφάνου, μετόχι της Μονής της Θεοτόκου Ελεούσης ...γιου του Ευγενούς μισέρ Ματθαίου Βερβιτζιότη.»
Αυτά αναφέρονται στο βιβλίο του Δημητρίου Χρ. Καπάδοχου
«Ναοί και Mοναστήρια στη Κέρκυρα». Έκδοση του συγγραφέα, Αθήνα 1994.
Όποιος ενδιαφέρετε μπορεί να το βρει σχεδόν σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Κέρκυρας.