Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Το «Θαλασσινό» εκκλησάκι «της Kυρά - Δικαίας»






















Το εκκλησάκι της «Δικαίας Κυράς» - Παναγίας, βρίσκετε κτισμένο πάνω σε ένα εντυπωσιακό βράχο, που αρχικά φαίνεται να ήταν ενωμένος με την απέναντι παραλία, αλλά τώρα (ποιός ξέρει πόσα εκατομμύρια χρόνια)... είναι ξεκομμένος και απομονωμένος μέσα στη θάλασσα.
Ο βράχος έχει διαστάσεις 30 μ. ύψος από τη θάλασσα·, 80 μ. μήκος και 30 μ, πλάτος... και για να ανέβει στην κορυφή του θα πρέπει να μετρήσει 137 σκαλοπάτια! Στην κορυφή του βράχου δημιουργείτε ένα μικρό υψίπεδο. Σε αυτό θα συναντήσουμε μία πραγματική ειδυλλιακή ιδιότυπη βλάστηση. Άγριες Ελιές, Παυλοσικιές, Σκίνοι και μία αξιοπαρατήρητη ποικιλία θάμνων συγκρατούν το χώμα και περιτριγυρίζουν προστατευτικά το παλιό εκκλησάκι της «Δικαίας Κυράς» - Παναγίας και ένα παλαιό βοηθητικό κτίσμα με καμπαναριό, που πρόσφατα έχουν ανακαινισθεί.























Το νησάκι περιτριγυρίζετε από πεντακάθαρα νερά, ενώ, φτάνεις σε αυτό, με ταχύπλοα, καΐκια, ή και βαρκούλες από το «Πόρτο» ή από την παραλία «Kοντός γιαλός». Aπό την πιο κοντινή ακτή είναι λίγο δυσκολότερη η πρόσβασή του γιατί υπάρχουν βράχια... αλλά μπορεί να πάει κάποιος ακόμα και κολυμπώντας μια και απέχει μόνο 150-160 μέτρα. Με πλωτό μέσο η απόσταση ποικίλει (ανάλογα το μέσο) από 10’ - 15’ - 20’ λεπτά όχι όμως παρά πάνω.
Το «Θαλασσινό» εκκλησάκι «της Kυρά - Δικαίας» ανήκει στο χωριό των Σιναράδων και γιορτάζει δύο φορές το χρόνο...στις 8 Σεπτεμβρίου, στη γέννηση της Θεοτόκου... και στις 29 Ιουνίου, στη γιορτή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.



Τους Προσκυνητές, την ημέρα της γιορτής «της Kυρά - Δικαίας», μεταφέρουν - ΔΩPEAN - ψαράδες και ιδιοκτήτες σκαφών - παραδοσιακά, σαν ΤΑΜΑ, για να έχουν την ευλογία και την προστασία της Παναγιάς αυτοί και η οικογένειά τους. (Aλήθεια, πόσο θα γίνεται αυτό ακόμα?)



Εμάς, μας πήγε και μας έφερε, με μεγάλη προσοχή και ασφάλεια, ο «καπετάν» Σπύρος Μερτυνός και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό.























Στο «Θαλασσινό» εκκλησάκι «της Kυρά - Δικαίας» πραγματοποιεί και φέτος εορταστική λειτουργιά με άρτους - αντίδωρο και κεράσματα... Ιερουργός ήταν ο Παπά - Σπυρίδωνας Κουρσάρης.







Άντε και του χρόνου... και εσείς στη «Κυραδικία» ...όπως λένε το νησάκι, οι πιο πολλοί !

Δεν υπάρχουν σχόλια: