Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2007

Ai Panteleimonas sto kato Garoyna

1 σχόλιο:

PSMavro είπε...

Παντελεήμονας. Ψωμί και ιατρική

Παντελεήμονας ή απλώς Ελεήμονας. Γιατρός που πρόσφερε τις υπηρεσίες του στους αρρώστους χωρίς χρήματα. Γι’ αυτό και αποκαλείται και αυτός «Ανάργυρος».
Έζησε στους χρόνους του Διοκλητιανού. Σπούδασε ιατρική κοντά στο διάσημο γιατρό της εποχής Ευφρόσυνο. Επισκεπτόταν πάντα τους φτωχούς ασθενείς του και δεν τους πρόσφερε μόνο τις ιατρικές γνώσεις τους, αλλά και ψωμί σε όσους δεν είχαν να φάνε. Πρόσφερε ακόμα τον καλό του λόγο και τη διδαχή των λόγων του Κυρίου σώζοντας έτσι και τις ψυχές πολλών ασθενών του.
Λέγεται ότι θεράπεψε έναν τυφλό που έγινε χριστιανός. Οι Αρχές όμως έπιασαν και τον πρώην τυφλό και τον άγιο. Σκότωσαν το θεραπευμένο, για να μην υπάρχει μαρτυρία, και βασάνισαν τον άγιο. Επειδή ο Παντελεήμονας δεν απαρνιόταν την πίστη του, τελικά τον αποκεφάλισαν.
Ο άγιος παρουσιάζεται να κρατά πάντα ένα κουτί ανοιχτό, που στο εσωτερικό του διακρίνονται ιατρικά - χειρουργικά εργαλεία. Τυφλοί, χωλοί και παραμορφωμένοι όλοι προστατεύονται και θεραπεύονται από τον Άγιο Παντελεήμονα.
Ο άγιος εμφανίζεται όμως και ως πραγματικός ελεήμων, γιατί ελεεί όσους το έχουν ανάγκη. Eκτός από ίαση και ψυχική σωτηρία πρόσφερε και άρτο σε όσους δεν είχαν να φάνε. Παρουσιάζεται λοιπόν και σαν προστάτης των παρασκευαστών άρτου.
Ο άγιος έδινε τροφή σε όσους τη χρειάζονταν, δεν θα μπορούσε να μην εξασφαλίσει τροφή και για τα μωρά... Στις Καστανιές όσες γυναίκες δεν «κατέβαζαν» γάλα, πήγαιναν στο κρυφό άγιασμα του αγίου (που προφανώς βρισκόταν σε σπηλιά). Εκεί κρέμονταν τρεις σταλακτίτες. Οι γυναίκες θυμιάζανε στο όνομα του αγίου και έπιναν από τις σταγόνες που έσταζαν... Έτσι «κατέβαζαν» γάλα για τα μωρά τους. (Εορτάζει στις 27 Ιουλίου.)
• Παντελεήμων. (Εορτάζει στις 27 Ιουλίου.) Προστάτης των παρασκευαστών άρτου. Φιλάνθρωπος, ανάργυρος ιατρός και ελεήμων.