Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007

Ag.Prokopis, sto boyno toy Garoyna. Palio Monastiri

2 σχόλια:

PSMavro είπε...

Προκόπιος ή Νεανίας ο Αιλιανός

(Aιλία = Iερουσαλήμ.) Ο στρατηλάτης Μεγαλομάρτυρας ήταν δούκας στην Aλεξάνδρεια και βάδισε με το στρατό του κατά των Σαρακηνών.
Στο δρόμο είδε μέσα στη νύχτα φωτεινό σταυρό στον ουρανό και μία φωνή που τον καλούσε με το όνομα «Προκόπιο».
Την άλλη ημέρα έφτιαξε ένα χρυσό σύμβολο, αντίγραφο του σταυρού που είδε, και βάδισε άφοβα κατά των εχθρών. Φυσικά νίκησε.
Ο Προκόπιος αφιέρωσε τη νίκη του στο Χριστό και κατέστρεψε τα είδωλα των εθνικών θεών. Γι’ αυτή του την πράξη κατηγορήθηκε ακόμα και από την ίδια του τη μητέρα, συνελήφθη από τον Διοκλητιανό, βασανίστηκε και τελικά αποκεφαλίστηκε.
Ο άγιος συνοδεύεται από τους Τριβούνους - λεγεωνάριους Αντίοχο και Νικόστρατο που τον συνόδευσαν στο μαρτύριό του. Και οι τρεις είναι άγιοι-μάρτυρες.
Ακόμα και η ειδωλολάτρισσα μητέρα του, Θεοδοσία, μαζί με άλλες δώδεκα γυναίκες συγκλητικών έγιναν και αυτές χριστιανές και μαρτύρησαν.
Kατά άλλους είχε διαταχθεί να διώξει χριστιανούς, αλλά μετά το θαύμα της εμφάνισης του σταυρού δεν το έκαμε. Στράφηκε με το στρατό του προς την Ιερουσαλήμ όπου την επισκέφτηκε ως προσκυνητής. Πάλι με την παρότρυνση της μητέρας του ο έπαρχος καταδίωξε τον Προκόπιο και τον συνέλαβε.
Ο άγιος βασανίστηκε και καλέστηκε να θυσιάσει στα είδωλα. Γι' αυτόν το λόγο τον πήγαν με το ζόρι σε έναν εθνικό ναό. Εκεί ο άγιος προσευχήθηκε και ο ναός γκρεμίστηκε από σεισμό.
Τελικά αποκεφαλίστηκε. (Εορτάζει στις 8 Ιουλίου.)

PSMavro είπε...

Προκόπης… για κάθε προκοπή.
(Υπάρχουν 9 άγιοι με αυτό το όνομα?)
Τα λέει όλα το όνομά του και γι’ αυτό ο απλός λαός, παραδοσιακά, τον επικαλείται, για κάθε πρόοδο. Ο άγιος Προκόπιος σχετίζεται και με τους σεισμούς μια και όταν βασανίστηκε μέσα σε ένα ηδολολατρικό ναό… προσευχήθηκε και προκλήθηκε σεισμός. Βέβαια η επίκληση του ονόματός του είναι αποτρεπτική για ένα τέτοιο καταστροφικό γεγονός.