Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2007

Ag. Nikolas sto Kamari










1 σχόλιο:

PSMavro είπε...

Στο Σταυρό έχουμε πολλές εκκλησίες αφιερωμένες στον Άγιο Νικόλαο. Αυτό φαίνεται λίγο περίεργο γιατί αν και νησί η Κέρκυρα... ο Σταυρός δε φημίζεται και πολύ για τους Ναυτικούς του... εξάλλου είναι ορεινό χωριό!
Oρεινό αλλά ελαιοχώρι!
Ίσος εδώ να βρίσκετε η εξήγηση τις ιδιαίτερης αγάπης που έχουν οι παλαιοί Σταυριώτες προς τον Άγιο της Θάλασσας.
Οι λαδέμποροι στην Κωνσταντινούπολη είχαν για προστάτη τον Άγιο Νικόλαο. ίσος για να προστατεύει τα πλοία που μετέφεραν το πολύτιμο λάδι που γιαυτούς μετατρέπονταν σε χρυσάφι.
Yπάρχει και μία ιστορία που λέγετε.

Κάποτε ένα «Λαδάδικο» θα έκανε ένα μεγάλο μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι προς την Κωνσταντινούπολη. Μία γριά εμφανίστηκε στον καπετάνιο και του ζήτησε να της μεταφέρει ένα πιθάρι λάδι, προσφορά της στον Άγιο. Ζήτησε μάλιστα να το παραδώσει στην εκκλησία του, στην πόλη. Ο καπετάνιος δέχτηκε.
Στο ταξίδι όμως συνάντησε μεγάλη τρικυμία και κινδύνευε το πλίο να βουλιάξει... Ο καπετάνιος επικαλέστηκε τον άγιο της Θάλασσας... Αυτός εμφανίστηκε και του ζήτησε να πετάξει το «λαδικό» τις γριάς στη θάλασσα. Ο καπετάνιος αρχικά δίστασε να πετάξει το λάδι γιατί δεν ήθελε να χαλάσει το τάμα της γριούλας. Ο άγιος όμως του αποκάλυψε ότι η γριά ήταν ο ίδιος ο διάβολος μεταμφιεσμένος που ήθελε να κάνει κακό στο καράβι και το πλήρωμα!
Ο καπετάνιος πείστηκε και πέταξε το «λαδικό» στη θάλασσα... Aμέσως η τρικυμία έπαυσε, από θαύμα και η θάλασσα έγινε λάδι!
Γι' αυτό, σε πολλά μέρη, την κακιά γριά την αποκαλούν και «λαδικό».
Η σύνδεση του Αγίου Nικόλαο με το λάδι ίσος να δικαιολογεί την αγάπη και το σεβασμό, προς αυτόν, των παλαιών παραγωγών και εμπόρων λαδιού.