Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007

Ag.Ekaterini, ton Loubron, sta Xalidiata




3 σχόλια:

PSMavro είπε...

Γιορτάσαμε, στα Χαλιδιάτα, την Αγ. Αικατερίνη

Την Κυριακή, 25 Νοεμβρίου, το πρωί... Γιορτάσαμε, στο Σταυρό, στα Χαλιδιάτα, την Αγ. Αικατερίνη!
• Το 1753, ο (τότε) Πρωτόπαπας της Κέρκυρας, σε καταγραφεί εκκλησιών της περιοχής, που έκανε, αναφέρει ... «...Μονή Αγ. Αικατερίνης, εις Χαλιδιάτα, της γενεάς του Προκόπη Λούβρου, παπάς Γιώργος Μπράτος»...
• Σήμερα, το παλιό αυτό εκκλησάκι, σε πείσμα των καιρών..., συνεχίζει να στέκει όρθιο, στα Χαλιδιάτα του Σταυρού! Η οικογένεια του Γιώργου Λούβρου, αλλά και οι ευσεβείς περίοικοι, φρόντίσαν να το περισώσουν και προσπαθούν για την καλή συντήρηση του. Όλοι οι κάτοικοι του χωριού δε, το σέβονται και συμμετέχουν πάντα στον εορτασμό του!
• Στον εορτασμό της Αγ. Αικατερίνης, παραβρέθηκαν... οι πιο πολλοί κάτοικοι του χωριού, καθώς και φίλοι από τα γύρο χωριά αλλά και από την Πόλη. Με την παρουσία του τον εορτασμό τίμησε και... ο Δήμαρχος Aχιλλείων Ερωτόκριτος Καρίδις, ο αντιδήμαρχος Τάσος Ποταμιάνος, καθώς και αρκετοί άλλοι, φίλοι πολιτευόμενοι.
• Η ξεχωριστή νότα όμως του εορτασμού της Αγ. Αικατερίνης, Aναμφισβήτητα ήταν η παρουσία του 10ου Συστήματος Προσκόπων (έδρα Στρογγυλή) που με το ήθος και την άψογη διαγωγή τους, εντυπωσίασαν.

PSMavro είπε...

Αικατερίνη η «πάνσοφος» και η πολυεπιστήμων

Ήταν πολύ όμορφη, έξυπνη και μορφωμένη αγία. θεωρείται η «χριστιανή Υπατία». Σε ηλικία 18 ετών η Αικατερίνη διέθετε μία τεράστια κλασική μόρφωση, είχε μελετήσει όλες τις επιστήμες, γνώριζε καλά τις φιλοσοφικές σχολές και ως χριστιανή ήξερε πολύ καλά το δογματικό και τις γραφές της νέας πίστης.
Όταν η αγία κλήθηκε από τον έπαρχο και από ειδικό συμβούλιο εθνικών φιλοσόφων να απολογηθεί για την πίστη της, υπερασπίστηκε τις θέσεις της με τέτοια ατράνταχτα επιχειρήματα, ώστε οι εθνικοί φιλόσοφοι, όλοι ανεξαιρέτως, ασπάστηκαν στο τέλος το χριστιανισμό. Ο έπαρχος μπροστά στον κίνδυνο να ρεζιλευτεί τη βασάνισε φρικτά και στο τέλος την αποκεφάλισε.
Η Αγία Αικατερίνη μαζί με την Αγία Βαρβάρα και την Αγία Μαρίνα είναι πολύ αγαπητές λόγω του μαρτυρίου που υπέστηκαν σε τόσο νεαρή παρθενική ηλικία. Ο λαός μας τις έχει συνδέσει με πολλές πτυχές της ζωής.
Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό η αγία θεωρείται προστάτιδα του σπουδαστικού κόσμου. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα πιο φημισμένα μοναστήρια της Ορθοδοξίας είναι αυτό της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά που έκτισε ο Ιουστινιανός προς τιμή της. Στη μονή σώζονται πολύτιμα χειρόγραφα, κώδικες, περγαμηνές, εικόνες και ποικίλοι άλλοι πολιτιστικοί θησαυροί. Εκατοντάδες (ίσως χιλιάδες) μελετητές από όλο τον κόσμο συρρέουν στην ομώνυμη μονή για να μελετήσουν αυτούς τους πολιτιστικούς θησαυρούς.
Πολλές φορές η αγία σχετίζεται με δαχτυλίδι αρραβώνα λόγω «θαυμαστού ονείρου». Η αγία είδε στον ύπνο της τον Κύριο να της προσφέρει δαχτυλίδι, οπότε αποφάσισε να αφιερωθεί σ’ Αυτόν. (Εορτάζει στις 25 Νοεμβρίου).
• Αικατερίνη. Η αγία είναι αγαπητή και στους αγρότες, που την επικαλούνται σε περίπτωση ανομβρίας, μια και στη γιορτή της συνήθως βρέχει (Εορτάζει στις 25 Νοεμβρίου).

PSMavro είπε...

• Το 1753 ο Πρωτόπαπας της Κέρκυρας αναφέρει.
«Μονή Αγ. Αικατερίνης, εις Χαλιδιάτα, της γενεάς του Προκόπη Λούβρου, παπάς Γεώργιος Μπράτος»
• O ιστορικός Χαρίλαος Κολλάς, στο βιβλίο του «Η Κέρκυρα τον 16ο αιώνα» (1500-1600) αναφέρει την οικογένεια «Μπράτος», δεν αναφέρει όμως την οικογένεια «Λούβρος»... ούτε τη Μονή της Αγ. Αικατερίνης. Αν δεν πρόκειται για παράληψη, θα πρέπει να υποθέσουμε ότι η Αγ. Aικατερίνη «εμφανίσθηκε» μετά το 1600... μπορεί και μετά το 1700... μια και η πρώτη αναφορά σε αυτήν είναι μόλις το 1753.
P.M.