Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2007

PANTOKRATORAS ton Mavropouleon sto boyno




2 σχόλια:

PSMavro είπε...

Το γραφικό ξωκλήσι του Παντοκράτορα βρίσκεται πάνω σε ένα γκρεμό, στην κορυφή δύο ενωμένων βράχων. Σε απόσταση τριών τέταρτων της ώρας από το χωριό, μετά τις «κάβες» και την «Καμένη Γράβα», πάνω στους δύο ενωμένους θεόρατους βράχους, στέκει το ξωκλήσι, χτισμένο σαν σε φυσικό μπαλκόνι.
Στη βάση τους οι βράχοι «ανοίγονται» σαν δύο τεράστιες πέτρινες κουρτίνες.
Το ξωκλήσι διαθέτει παλιές τοιχογραφίες που ι χρονολογούνται γύρω στο 1800-1830. Το ίδιο, σαν λατρευτικό κτίσμα, φέρετε να είναι πολύ παλιότερο.
Στον οδοιπόρο επισκέπτη προσφέρεται από το εκκλησάκι πλούσια η θέα του καταπράσινου ελαιώνα και των απέναντι βουνών, με πολλά χωριά σα να είναι φυτεμένα ανάμεσα στα δέντρα. Ακόμα, ο επισκέπτης – περιπατητής μπορεί να δει από το ύψωμα όλη τη νότια Κέρκυρα, πέρα ως πέρα, ως τη θάλασσα. Διακρίνονται, η Mεσογγή, η Λευκίμη, ο Χλωμός, η Λίμνη Κορισσίων, ο Άγιος Ματθαίος, οι Βοννιατάδες, η Άνω-Κάτω Παυλιάνα, ακόμα και η Αδριατική θάλασσα.
Στους πρόποδες του βουνού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου της Γούγιας (Γουλομάτα), καθώς και ο οικισμός Κορνάτα, με αριστερά τη Στρογγυλή.

PSMavro είπε...

• Κάποιος (?) φιλούσε τα γίδια του στον Παντοκράτορα. Σκέφτηκε, κάποια στιγμή, να μπει στο εκκλησάκι και να ανάψει το καντήλι. Έτσι και έκανε.
Την επόμενη ημέρα έβοσκε τα γίδια του στο απέναντι «οροπέδιο» πάνω από την Καμένη Γράβα. Εκεί υπήρχαν και αμπέλια. Ο βοσκός έπεσε το μεσημέρι, κάτω από ένα δέντρο, να κοιμηθεί... αφήνοντας τα γίδια να βόσκουν μόνα τους. Στον ύπνο του άκουσε μία φωνή να τον καλεί, με το όνομά του, να ξυπνήσει, γιατί τα γίδια θα πήγαιναν και θα έτρωγαν τα αμπέλια. Ο βοσκός ξύπνησε ξαφνιασμένος και ρώτησε...
«Ποιός είσαι εσύ που με ξέρεις και με φωνάζεις με το όνομά μου»?
Η απάντηση που πείρε τον άφησε άφωνο.
«Eίμαι Aυτός που Του άναψες το καντήλι χθες»!

• Kάποιος (?) που έβοσκε τα γίδια του, πίσω από το ιερό του Παντοκράτορα, άκουσε θεσπέσιες ψαλμωδίες που έρχονταν μέσα από το εκκλησάκι. Πλησίασε με απορία να δει ποιοι ψάλουν... Άλλοι λένε ότι είδε αγγέλους να λειτουργούν... άλλοι λένε ότι μόλις πλησίασε στην πόρτα η ψαλμωδίες σταμάτησαν απότομα... όταν κοίταξε μέσα δεν είδε κανέναν.